ΑΡΘΡΑ \ ΘαλασσοθεραπείαH παχυσαρκία και η κυτταρίτιδα είναι από τα σοβαρότερο προβλήματα της εξωτερικής εμφάνισης του ανθρώπου. Το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων είναι άτομα που τρώνε και πίνουν πολύ, κατά συνεπεία αποθηκεύουν περισσότερες θερμίδες απ' αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός τους, τις οποίες μετατρέπει σε λίπος.

Υπάρχει βεβαίως περίπτωση η παχυσαρκία να οφείλεται σε σακχαρώδη διαβήτη, σε σοβαρές ορμονικές διαταραχές ή σε ψυχολογικά αίτια τα οποία προκαλούν βουλιμία. Αυτή η κατηγορία παχυσαρκίας αντιστοιχεί σε μικρό μόνο ποσοστό παχύσαρκων και αντιμετωπίζεται με συνδυασμένη θεραπεία ιατρικής παρακολούθησης, διαιτητικής και αισθητικής. Οι γυναίκες όμως, ανεξάρτητα από το αν είναι παχύσαρκες ή όχι, έχουν κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα είναι παθολογική αλλοίωση του δέρματος, επώδυνη και αντιαισθητική, η οποία επιβαρύνει το μεταβολισμό και αλλάζει τη μορφή του δέρματος. Πρόκειται για μόρια λίπους που βρίσκονται μεταξύ δέρματος και υποδέρματος, τα οποία μεγαλώνουν και συχνά φτάνουν σε 1,5 εκατοστό μήκος με 0,5 εκ. πλάτος, τα οποία αρχικά κατακρατούν νερό και τοξίνες, όπου παρουσιάζεται οίδημα στην περιοχή και στην εξέλιξή τους προκαλούν κυκλοφοριακά προβλήματα, θρομβώσεις, συμφόρηση της λέμφου και διάφορες άλλες διαταραχές. Αυτή η κατάσταση καλό είναι να θεραπεύεται όσο γίνεται νωρίτερα, διαφορετικά με τα χρόνια συνήθως χειροτερεύει. Για την προέλευσή της υπάρχουν πολλές υποθέσεις. Είναι κυρίως γυναικεία αρρώστια, μια και σπανίως να την συναντήσουμε σε άνδρα όσο παχύσαρκος κι αν είναι, γι' αυτό οι γιατροί την αποδίδουν περισσότερο σε ορμονικούς λόγους, που όμως ενισχύονται από την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή, το αλκοόλ, το τσιγάρο, το άγχος. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η ποιότητα των ελαστικών ινών των γυναικών είναι κατώτερη των ανδρών, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν περισσότερες λειτουργικές διαταραχές οι οποίες σε συνδυασμό με τα οιστρογόνα (θηλυκές ορμόνες) ευνοούν το σχηματισμό λιποκυττάρων και την κατακράτηση νερού και τοξινών γύρω από αυτά, ώστε στο τέλος να παρουσιάζεται πρήξιμο στην περιοχή και όταν την πιέζουμε να πονάει. Μία από τις σοβαρότερες μεθόδους για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και της κυτταρίτιδας είναι η θαλασσοθεραπεία , κατά την οποία χρησιμοποιούμε κυρίως φύκια και άλλα θαλάσσια προϊόντα, τα οποία πολλές φορές αναμιγνύουμε και με άλλα φυτά και έλαια.

Τα φύκια περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμινοδών οξέων και μεταλλικών στοιχείων, πράγμα που τα κάνει άμεσα αφομοιώσιμα από τα κύτταρα, ευνοούν τη σύνθεση νέων πρωτεϊνών και διεγείρουν την κυτταρική αναπαραγωγή και γενικά τις κυτταρικές αντιδράσεις. Επομένως, έχουν δράση αντιγηραντική, αναζωογονητική και αποτοξινωτική και έτσι προκαλούν διάσπαση των λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα το άτομο να αδυνατίζει και να θεραπεύεται προοδευτικά η κυτταρίτιδα. Πρόκειται για θεραπευτική αγωγή όπου σε περίπτωση που θέλουμε να προλάβουμε την εξέλιξη μιας ελαφριάς και μεσαίας μορφής κυτταρίτιδας, δίνουμε επί τρεις μήνες κάψουλες που περιέχουν θαλάσσια φύκια ισχυροποιημένα ύστερα από ειδική επεξεργασία και βιταμίνη Ε, ώστε να προκαλέσουμε μια έντονη λιποδιάλυση, τόνωση του οργανισμού και να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας και της κούρασης. Μία με δύο φορές την ημέρα βάζουμε μια κρέμα με παρόμοια συστατικά και αιθέρια έλαια, η οποία αυξάνει τη δερματική κυκλοφορία και διασπά τα λιπαρά οξέα.

Υπάρχουν όμως σοβαρότερες μορφές κυτταρίτιδας, μακροχρόνιες, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύονται από παχυσαρκία και διαταραχή των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει τελείως μορφή το σώμα (π.χ. να έχει αυξηθεί πολύ η περίμετρος της περιφέρειας και τα ψωμάκια). Τότε πρέπει να ενισχυθεί η θεραπεία και εκτός από τις κάψουλες και την κρέμα πρέπει να επισκεφθεί εξουσιοδοτημένα κέντρα όπου γίνονται εξειδικευμένες αγωγές ανάλογα με το ιατρικό πρόβλημα του πελάτη. Σ' αυτές τις κούρες, πρωταρχικό ρόλο παίζει μια πολύ δυνατή θεραπεία όπου συνδυάζεται πολύ καλό μασάζ ισχυρών συμπυκνωμένων και αυθεντικών αιθέριων ελαίων και φρέσκων συμπυκνωμένων φυκιών τα οποία διατηρούν όλες τους τις ιδιότητες.

Κατόπιν παραμένει για 20-30 λεπτά σε ισχυρό λιποδιαλυτό σάκο τριών θερμαινόμενων ζωνών με ρυθμιζόμενη ισχύ ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης δίνεται μια σειρά από θερμά μπάνια με θαλάσσια ολιγοστοιχεία, φύκια, φυτικά έλαια, ο συνδυασμός των οποίων παίζει μεγάλο ρόλο στη διατήρηση της σφριγηλότητας και νεότητας του οργανισμού, καθώς επίσης στο ξεμπλοκάρισμα του κεντρικού νευρικού συστήματος ή στην τόνωσή του, ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες που παρουσιάζονται. Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πολύ μεγάλη βάση πρέπει να δοθεί στη σωστή διατροφή, διότι ενώ μπορούμε με πολλούς τρόπους να ελέγξουμε την κυτταρίτιδα, καμία κούρα αδυνατίσματος δεν είναι δυνατόν να επιτύχει εάν δεν προσπαθήσει το άτομο να μεταβάλει την ποιότητα της τροφής του και όχι βεβαίως την ποσότητα, όπως πίστευαν παλιότερα και θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του κέντρου με το οποίο συνεργάζεται, για να μπορεί να πετύχει το στόχο του χωρίς να χαλάσει την υγεία του και χωρίς να στερείται.


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ Ο,ΤΙ:
  1. Το πρώτο πράγμα που υποφέρει σ' αυτές τις καταστάσεις είναι η καρδιά, διότι αυξάνοντας το βάρος αυξάνεται και το αίμα που κυκλοφορεί στο σώμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερτροφία του καρδιακού μυός.
  2.  Έχουμε αυξημένο ποσοστό ηπατικών διαταραχών, αγγειακών. διαβήτη, νεφρών.
  3. Μεγάλη δοκιμασία των οστών των ποδιών και ειδικά των αρθρώσεων.
  4. Μεγάλο ποσοστό καταθλιπτικών καταστάσεων. Επομένως, αξίζει μια οργανωμένη προσπάθεια για να επαναφέρουμε το σώμα μας στη φυσιολογική του μορφή, διότι αυτό σίγουρα θα διαφοροποιήσει την ποιότητα της ζωής μας σε όλους τους τομείς και θα μας χαρίσει δύναμη, υγεία, μακροζωία και συναισθηματική ηρεμία.                

Δείτε επίσης...

Ελάτε να γνωριστούμε από κοντά...